1. VAR FÖRBEREDD
De sämsta bröllopstalen är de som inte är vare sig förberedda eller genomtänkta. Ofta vet du om bröllopet i god tid så använd de månaderna fram till bröllopsdagen för att verkligen tänka igenom och finslipa ditt tal.
2. SY IHOP TALET
Det kan finnas en poäng med att börja skriva slutet på talet och sedan jobba dig baklänges därifrån. På så sätt säkerställer du att ditt tal får en röd tråd och håller ihop från början till slut.
3. HA RÄTT LÄNGD PÅ DITT TAL
Ett bra tal är inte för långt men det får heller inte vara så kort som ”Jag vill bara utbringa en skål för brudparet”. Det är bättre att gästerna säger ”åh vad synd att talet redan var slut” än att de viskar ”ska hon aldrig sluta prata?”.
4. BLI INTE FÖR PERSONLIG
Många bröllopstal innehåller alldeles för personliga saker, där det gränsar till internt. Vissa pinsamma historier är just bara det – pinsamma. Faster Märta kommer inte att uppskatta historien om grabbkvällen som slutade med nakna kvinnor och blackouter, och inte många av gästerna kommer heller att förstå de där interna skämten som du så fint vävt in i talet. Använd gärna humor i talet om du är humoristisk som person, men håll det lättsamt och på en nivå som alla förstår och kan uppskatta.
5. SLAPPNA AV
Oroa dig inte för att det måste bli perfekt. Om du kommer av dig, le mot publiken och brudparet och säg ”vad jag menade att säga var…”. Om du framstår som varm, lugn och lättsam kommer både gästerna och brudparet älska att lyssna till dig. Och ingen annan än du vet vad som står på fusklappen så om du glömmer en rad eller två är ingen skada skedd.